Zavajajoč naziv delovnega mesta „medicinska“ kozmetičarka

Nemška centrala za varstvo konkurence (Wettbewerbzentrale) je želela s toženo stranko doseči izvensodno poravnavo, a ker to ni bilo možno je centrala za varstvo konkurence vložila tožbo pred pristojnim sodiščem v Nemčiji (Deželno sodišče München, Az. 33 O 786/20).

Toženec opravlja dermatološko zdravstveno prakso kot zdravnik in na internetni strani predstavlja svoje zaposlene kot »medicinske kozmetičarke«. Centrala za varstvo konkurence je tako oglaševanje označila kot zavajajoče in zatrjevala, da so potrošniki zavedeni glede sposobnosti zaposlenih, saj le-ti opravljajo telesno in lepotno nego, ne smejo pa opravljati medicinskih posegov. To izhaja iz veljavne zakonodaje glede opravljanja zdravniškega poklica (Heilpraktikergesetz) na podlagi katerega lahko samo zdravniki ali alternativni zdravniki z ustreznim dovoljenje, opravljajo t.i. medicino.

Navedeni primer ni osamljen. V preteklosti je Centrala za varstvo konkurence že nasprotovala opisom delovnih mest v oglasih, ki lažno dajejo vtis, da lahko izvajalci storitev izvajajo medicinske aktivnosti, saj so po eni strani potrošniki zavedeni, po drugi strani pa so izvajalci storitev, ki pravilno uporabljajo poklicne nazive zaradi nelojalne konkurence v slabšem položaju.

Povezava na prispevek:

https://www.wettbewerbszentrale.de/de/aktuelles/_news/?id=3412