Corona virus in nelojalna konkurence

Razvoj dogodkov v zvezi s širjenjem koronavirusa predstavlja podjetjem v gospodarstvu posebne izzive, v nekaterih primerih pa ogroža tudi njihov obstoj. Nemški organ za varstvo konkurence (Wettbewerbszentrale) poudarja, da je v tem času potrebno biti še posebno pozoren na kršitve lojalne konkurence, ki lahko ogrozijo obstoj številnih srednje velikih podjetij. To še posebno velja za podjetja, ki poskušajo izkoristiti sedanjo krizo ter njene učinke, strah in negotovost prebivalstva ter se poslužujejo nelojalnih praks.

Nemška centrala za varstvo konkurence je poudarila, da je tudi v kriznih časih potreben nek minimum poštenosti, da trg ostane še naprej funkcionalen. Kot nelojalna dejanja se še posebno izpostavljajo zavajajoče obljube glede uspeha in oglaševanja, ki temeljijo na strahu potrošnikov. Še posebno na področju zdravja ter prehrambnih izdelkov veljajo strogi predpisi glede oglaševanja in podjetja jih morajo upoštevati.

Izjave kot so »Corona okužbe: Kako se lahko zaščitimo z zdravilnimi gobicami!«, »Tablete proti virusom« in »Preizkušeni praktični nasveti in zdravila za viruse«, ki jih ponujajo alternativni zdravniki – vse te izjave na potrošnika vplivajo namerno zavajajoče in izkoriščajo njegovo negotovost. Nemška centrala izpostavlja tudi primer, ko je podjetje na celi strani časopisa objavilo oglas s podobo ženske, ki nosi respirator za svojo hrano obogateno s C vitaminom, kjer je bilo pripisano »Zaščitite svoje telo. Zdaj!«. Poleg pa je bila še navedba: »Pred vse-odpornimi bakterijami in mednarodnimi virusi vas ščiti optimalni imunski sistem« –  365 dni v letu«. Po mnenju nemške centrale za varstvo konkurence je namen takega oglaševanja preusmeritev pozornosti potrošnikov na oglas, ki potrošniku sugerira, da se z uporabo produkta infekcija z mednarodnim virusom, vključno s koronavirusom, lahko prepreči.

Nemška centrala izrecno poudarja, da so izjave povezane z boleznijo pri oglaševanju prehrambnih izdelkov prepovedane – iz teh izjav še posebej ne sme slediti pripisovanje ali ustvarjanje vtisa lastnosti preprečevanja, zdravljenja ali ozdravitve človeške bolezni